Föräldrar med ASD

Om handboken

Det är fantastiskt med barn, men kan också vara jobbigt. Mindre sömn, fler tider att passa och ständigt behov av att planera om är bara några exempel. Hur krävande det är beror på hur man fungerar, men också på hur man mår och vad man har för livssituation. För föräldrar med ASD sätter familjelivet ofta tryck just på de förmågor som man har svårt med. Att exempelvis bli väckt på natten, tvingas göra bedömningar av vad som är lagom varma kläder, snabbt få ihop en måltid och förstå sociala budskap mellan raderna på lekplatsen kan skapa stor stress och vånda. Många föräldrar med ASD har höga krav på sig själva och pressar sig hårt. Idén med den handboken är att föräldrar med ASD snabbt och enkelt få information och råd. I texter, filmer och quiz finns fakta men också om tips och råd om strategier. I avsnittet Föräldrar berättar delar föräldrar med sig av sina erfarenheter av föräldraskap med ASD. Ingen berättelse är den andra lik men nästan alla handlar om att föräldraskapet blir enklare och roligare när man själv mår bra. Handboken handlar därför inte så mycket om hur man ska vara mot barnen, utan om hur man kan få vardagen att fungera bättre och minska stressen.

Vem står bakom hemsidan?

Hemsidan har tagits fram av Habilitering & Hälsa, Stockholms läns landsting. Projektet är finansierat av Post och telestyrelsens innovationstävling 2017. Innehållet är faktagranskat av specialister inom Habilitering & Hälsa, Stockholms läns landsting. Frågor om innehållet besvaras av habiliteringens resurscenter på adressen: habresurscenter.slso@sll.se

Stort tack till de föräldrar med ASD som genom intervjuer och fokusgrupper varit med och utformat både innehåll och design!