Målet behöver inte vara att orka mer, utan att orka det som är viktigt för en. Här är tips och råd som ger en bättre förutsättningar att lyckas med det.
För att orka det viktigaste behöver man ofta utesluta saker. Men när man är energilös kan det vara extra svårt att själv se och bedöma vad man skulle kunna hoppa över. En arbetsterapeut på habiliteringen, ett boendestöd eller en vän kan vara till hjälp för att se vad som kan uteslutas.
Att städa eller tvätta är stora projekt som kan kännas omöjliga att genomföra. Ett tips är att dela upp uppgiften i flera delar. När det gäller städning kan man till exempel nöja sig med att plocka undan saker som ligger på fel ställe i hallen för att sedan fortsätta nästa dag med att t ex dammsuga. Ett annat alternativ är att städa ett rum i taget.
Arbetsterapeuter på habiliteringen kan hjälpa till att bryta ner uppgifter i mindre delar och göra listor över dem.
Försök att inte följa impulser att sätta igång med många uppgifter samtidigt. Om man gör en sak i taget ökar chansen att några saker blir gjorda. Alla kanske inte blir som man tänkt sig, men i alla fall några, vilket är jättebra.
Det kan också vara enklare att få en sak gjord om det finns en tydlig instruktion. Då behöver man inte lägga så mycket energi på hur uppgiften ska lösas. Genom att skapa en instruktion för exempelvis hur man sorterar tvätt eller hur man städar badrummet kan det gå enklare att genomföra. Även här kan man få god hjälp av arbetsterapeut på habiliteringen.
Om man har en grundordning hemma är det lättare att hitta de saker man behöver. En krok där man alltid hänger nyckeln, en särskild plats för telefonladdaren och lådor där barnen kan lägga sina vantar och mössor är exempel på enkla lösningar som minskar risken för stress när man inte hittar det man behöver.
Det kan även vara bra att lägga till extra tid när någonting ska göras. Tänk att det antagligen tar dubbelt så lång tid som du tror att det ska göra. Då slipper du hamna i tidsnöd, stressa och du får tillräckligt med tid så att du hinner klart.