Att ha mindre energi än andra är en begränsning i vardagen.
Men eftersom energilöshet inte syns utanpå och eftersom många med ASD är väldigt ambitiösa kan det vara svårt för omgivningen att inse vidden av problemet. För att andra ska förstå är det bra om man hittar sätt att förklara.
De flesta med ASD har brist på energi. Det kan bero på sämre sömn, men också på att energin går snabbare åt på grund av problem med automatisering och att man tenderar att se detaljer snarare än helheter. Dessutom är sinnesintryck ofta mycket mer påträngande än för andra. Saker som neurotypiker inte tycker är så energikrävande, som att duscha, borsta tänderna eller laga mat, kan bli riktiga energitjuvar för en person med ASD.
Ofta har personer med ASD också ojämn dagsform. Det gör att man orkar olika mycket olika dagar. Det kan vara svårt för andra att förstå. Klarar man en sak en gång förväntar sig omgivningen ofta att man ska klara samma sak nästa gång.
Eftersom alla är trötta ibland är det lätt att neurotypiker jämför med sig själva. Men neurotypiker har oftast en energireserv som gör att de kan fungera även om de är trötta. Med ASD har man sällan en sådan reserv att ta till. Om energin är slut så är den, och det går inte att skärpa sig till mer ork.
Det går inte att skärpa sig till mer ork.
Personer med ASD har begränsat med energi och den går också snabbare åt. Helt andra saker kan kosta energi när man har ASD. Att exempelvis duscha kan vara extremt energikrävande. Samma morgondusch kan få neurotypikern att känna sig pigg och redo för dagen.
ASD innebär ofta att man har en sämre sömnkvalitet. Även efter en lång natts sömn kan man vakna utan att känna sig utvilad.
Dagsformen varierar. Att man orkar ibland och ibland inte beror inte på slapphet utan på att energinivåerna kan se olika ut olika dagar.
Den som lever tillsammans med en person med ASD kan hjälpa till så att personen använder sin energi till det som är viktigast.
Det kan vara bra att hitta snabba sätt att kommunicera dagsformen inom familjen.
Oavsett om man vill berätta för andra om sin diagnos eller inte är det bra att hitta sätt att berätta för personer i ens omgivning hur man har det med energin. Många är hjälpta av att hitta fraser som gör det enklare att förklara. Det kan också vara bra att ha några fraser för hur man avböjer förslag på ett trevligt sätt. Ibland kan liknelser vara bra att ta till. Här är några exempel:
”Det vore trevligt men kan vi hitta en annan tid när det är lugnare?”
”Jag har inte så mycket energi idag så jag kommer bara en kort stund”.
”Tack för att du frågar men idag är jag extra trött så det passar inte så bra”.
”Idag är en sådan dag när batteriet är urladdat.” (liknelse)
”Idag är bensintanken tom.” (liknelse)
Det kan vara bra att hitta snabba sätt att kommunicera dagsformen inom familjen.
Det kan vara bra att hitta riktigt snabba sätt att kommunicera dagsformen inom familjen. Man kan till exempel använda en skala där 1 betyder ytterst lite energi och 10 betyder gott om energi. Då kan man säga ”Idag är det en 2:a” och då vet alla omkring en att man har en riktigt energilös dag. Eller att det är en 8:a och att man därmed är i riktigt god form.
En färgskala i grönt-gult-orange-rött, där grönt betyder gott om energi och rött betyder ont om energi är ett mer visuellt sätt att beskriva energinivån. Färgskalan kan till exempel finnas uppsatt på kylskåpet. Med en magnet markerar man om det exempelvis är en grön dag när man orkar mycket eller en orange dag när det är bra att vara lite extra försiktig med den lilla energimängd man har.
På habiliteringen kan du bli visad olika exempel på skalor för att gradera tröttheten. Det är viktigt att man hittar ett sätt som passar en själv. Personalen på habiliteringen träffar många med ASD och brukar också kunna ge exempel på fraser som hjälpt andra med ASD att beskriva sitt energiläge.