Stäng

Praktiska tips som förenklar maten

Tips

Det är inte lätt att få ihop mat på kvällen när alla är trötta. Här har dietisten och kokboksförfattaren Sara Ask samlat tips och idéer som kan underlätta maten i vardagen.

Servera smart

Många barn, men även vuxna, föredrar att olika livsmedel serveras separerat. På så sätt kan var och en komponera sin egen måltid.

Principen för tacos – att man serverar det som ingår i rätten i separata skålar och själv sätter samman sin måltid – går att använda även för andra maträtter. Gör man till exempel en pastasallad kan man strunta i att blanda ihop allt och istället servera tillbehören separerade i många små skålar. Samma sak kan fungera för andra matiga sallader med potatis, ris eller bulgur.

Om man serverar gryta eller annan blandad mat kan man se till att det också finns en skål med antingen pasta eller potatis, eller något annat som barnet är bekant med och kan äta sig mätt på. Om grytan känns för läskig.

Även grönsaker fungerar ofta bättre var för sig än ihopblandade till en sallad. Det blir fint att servera varje grönsak i en liten skål. Eventuell dressing ska också helst serveras på sidan av för den som vill ha.

Ha rollfördelningen klar

Det blir lätt maktkamp och onödiga bråk vid matbordet, när föräldrar gärna vill att barnen ska äta men barnen inte riktigt håller med. Att ha rollfördelningen klar för sig underlättar stunden vid bordet: Som vuxen bestämmer man vad som ställs på bordet – barnet bestämmer vad och hur mycket det vill äta. Det är aldrig bra att tvinga ett barn att äta, även om avsikten är god.

Det gör ingenting om det inte blir en komplett måltid varje gång. Det är ingen fara att bara äta pasta eller ris ibland, huvudsaken är att det inte alltid är så. Barn kan äta ganska ensidigt och ändå få i sig vad de behöver. Men om barnet alltid till exempel enbart äter pasta, vecka ut och vecka in, är det bra att en dietist får gå igenom näringsintaget för att se om maten kan berikas på något sätt. Läs mer om barns näringsbehov i texten “Var behöver barn näringsmässigt?”.

Nödmat för trötta dagar

När orken och inspirationen är långt borta är det tur att det finns riktigt enkel mat att ta till.

Här är några tips:

  • Blodpudding med lingonsylt och gröna ärter (vissa vill ha ärterna direkt från frysen – och det går fint!)
  • Gröt med mjölk och smörgås
  • Pasta med köpt pesto och kikärter
  • Värmd färdiglagad soppa – kanske toppad med en rest från kylen, som korvbitar, ägghalvor eller ostkuber
  • Äggburgare”– ett stekt ägg mellan två brödskivor, kanske med en skiva ost, ketchup, någon grönsak och ett glas mjölk

Förenkla middagen

De flesta barnfamiljer alternerar mellan några få vardagsrätter – och det är helt okej! Både barn och vuxna kan få i sig tillräckligt med näring på få rätter.

Med några trick kan vardagen i köket gå lättare:

  • Skriv upp de maträtter som funkar hemma hos er just nu och sätt upp som påminnelse på kylen – bra att kika på när inspirationen tryter.
  • Ha recept ni ofta använder nära till hands, till exempel på kylen eller på insidan av köksskåpet.
  • Om man hinner på morgonen kan det vara bra att förbereda lite av middagen redan då. Man kan till exempel vispa ihop en pannkakssmet eller ta upp ett fiskblock ur frysen eller göra i ordning grönsakerna till dagens middag. De håller sig krispiga i kallt vatten i kylen.
  • När man lagar mat kan det vara praktiskt att passa på att laga dubbel sats. Pastasås, soppa, lasagne eller gryta kan frysas in och det kan vara guld värt under tröttare dagar.
  • Använd ugnen! Vispa ihop en pannkakssmet, häll i en form och låt ugnen fixa resten. Ugnen är också perfekt för fisk, köttfärsbiffar, kyckling, ugnsrostade grönsaker eller klyftpotatis.
  • Använd rester! Det mesta passar att strimla och ha som fyllning i omelett. Överblivna såser eller tjockare soppor blir prima i en lasagne. Överbliven pasta kan man samla i en stor burk i frysen. När den är full kan man göra en makaronipudding.

Förenkla handlingen och middagsvalen

Många tycker att momentet att handla mat och att välja vad man ska äta skapar stor stress i vardagen. Man får prova sig fram men här är några sätt som kan underlätta:

  • Handla mat på internet. Det finns flera olika matbutiker på nätet och utbudet är stort. Varorna brukar levereras direkt till ditt hem.
  • Gör veckomenyer. En del väljer att ha menyer som de använder vecka efter vecka. För mer variation kan man växla mellan två olika menyer.
  • En mindre detaljerad variant är ha en övergripande meny för veckan med exempelvis pasta på måndagen, fisk på tisdagen, kyckling på onsdagen, vegetariskt på torsdagen och så vidare.
  • Skapa en färdig lista över det man oftast köper hem så slipper man skriva ny varje gång och kan pricka för vad som behövs just denna vecka. Man kan göra listan i datorn eller mobilen.

Bra mellanmål till både barn och vuxna

Ett bra mellanmål ger en liten energiskjuts när det behövs, men bara så mycket att barnet ändå orkar lunch eller middag senare. Därför är det bara bra om mellanmålet inte är för smarrigt. Har man detta hemma går det att komponera ett bra mellanmål:

  • Frukt
  • Bröd – hårt eller mjukt
  • Smör och ost eller annat pålägg
  • Mjölk, yoghurt eller berikade vegoalternativ
  • Flingor eller müsli

Dags för matsäck?

Då och då behöver barnen ta med matsäck till förskolan eller skolan. Här är några idéer på vad man kan lägga i den:

  • Pastasallad = kokt pasta och några tillbehör barnet tycker om, kanske majs, kokt ägg, gröna ärter, korvbitar eller vad barnet kan tänka sig. Det finns bra matsäckslådor med små fack om barnet inte vill att maten ska blandas.
  • Mattermos med korv + korvbröd. Roligt att ha en egen liten korvkiosk med på utflykten.
  • Nyponsoppa eller blåbärssoppa och en matig macka, till exempel med korv eller stekt ägg.
  • Plättar eller pannkaka. Finns färdiggjorda att köpa i affären.
  • Om barnet tycker om frukt är det alltid ett bra tillskott i matsäcken.
  • Exempel på basskafferi:

    • Krossad tomat på burk
    • Lök, vitlök, morot
    • Pesto, ketchup
    • Mjöl, havregryn
    • Ägg
    • Mjölk, ost, grädde
    • Konserverade kikärter/böner/linser
    • Lingonylt

          I frysen:

    • Grönsaker, t ex ärter, spenat, wokgrönsaker
    • Fiskblock/lax
    • Fiskpinnar
    • Köttbullar/falafel
    • Köttfärs/vegofärs
  • Exempel på vad du från basskafferiet kan laga:

    • Köttbullar och makaroner
    • Fiskpinnar med ris eller bulgur
    • Fiskgratäng med gräddig tomatsås
    • Köttfärssås med pasta eller potatis
    • Havregrynsgröt med mjölk och lingonsylt
    • Pasta med tomatsås
    • Spenatsoppa med ägghalvor
    • Ugnspannkaka med lingonsylt
    • Rårakor
    • Fish and chips
    • Grönsakswok med kikärter
    • Pasta med pesto och kikärter
    • Falafel med bulgur och grönsaker
    • Med mera…

Sammanfattning:

  • Servera gärna mat enligt tacomodellen, med de olika delarna för sig.
  • Tvinga inte barnet att äta. Barn får oftast i sig det de behöver ändå.
  • Om barnet alltid äter extremt ensidigt, ta kontakt med dietist.
  • Ha enkla rätter som ”nödmat” när du är trött.
  • Ha en lista på de rätter familjen gillar på kylskåpet som minnesstöd.
  • Ha ett basskafferi att ta av.
  • Mellanmål ska vara små och enkla.
  • Ett sätt att förenkla middagsvalen är att använda sig av veckomenyer och färdiga inköpslistor.

Vill du veta mer?

På habiliteringen arbetar arbetsterapeuter som har lång erfarenhet av att ge stöd och kan ge råd om hjälpmedel för att få till stånd bättre rutiner för vardagssysslor som exempelvis mat och handling.

En dietist kan man komma i kontakt med genom BVC eller vårdcentralen.

Tipsa någon om artikeln:

Gå till webbplatskarta